Diensten

Home » Diensten

Samenwerking in een familiebedrijf

Hulp bij succesvolle samenwerking in het familiebedrijf als de praktijk weerbarstiger blijkt.

Bij een succesvol familiebedrijf komt er een moment dat overdracht een rol gaat spelen. Vaak is dit een natuurlijk proces en werk je in het bedrijf al dan niet samen met broers of zussen. Het is zover. Het is aan de volgende generatie om met het bedrijf aan de slag te gaan.

➢ Hoe pak je dat aan, richting je vader en evt. broers en zussen?
➢ Hoe verdeel je taken onderling goed?
➢ Heeft vader en of moeder wel vertrouwen in jou als ondernemer?
➢ Wat gaan medewerkers zeggen?
➢ Hoe zit dat met mijn leiderschapsrol?

Bij alle familiebedrijven spelen emotie een grote rol en maakt het veel los in het bedrijf, je eigen leven en dat van je familie. Deze familiedynamiek maakt je loyaal en krachtig maar ook kwetsbaar.

In 75% van de bedrijven die met overname bezig zijn blijkt de praktijk weerbarstiger te zijn als het moment daar is. Je wilt dat het proces zo goed mogelijk verloopt en toch blijkt dat tijdens of na de overname van het familiebedrijf de samenwerking niet goed te verlopen. Vaak juist na de overname als posities van de familieleden veranderen kan er spanning ontstaan en kunnen er onderliggende spanningen en conflicten (opnieuw) een rol gaan spelen.

In 40% van de overnames dreigt de overname te mislukken en is de toekomst van het bedrijf onzeker. Waar ligt dat aan? Het is belangrijk om op een professionele manier te kijken naar alle rollen en taken binnen het bedrijf, zit iedereen op zijn plek, is de communicatie open en transparant, is iedereen het eens met de genomen besluiten of zit daar onvrede? Klopt ‘the why’ nog nu andere leden van de familie het bedrijf runnen? Zijn alle fundamenten aanwezig; vertrouwen, respect en optimisme, zijn alle vaardigheden aanwezig op gebied van communicatie, het aanvaarden van verschillen en het oplossen van conflicten en problemen? Het is belangrijk om met elkaar om tafel te gaan en alle vanzelfsprekende vragen elkaar toch nog eens te stellen. Als onafhankelijke partij kan ik jullie daarbij helpen.