Over mij

Home » Over mij

Ik help families die succesvol willen samenwerken in hun familiebedrijf.

Waarom?

Ik gun de hele familie, die samen een familiebedrijf runnen, een succesvol bedrijf, met goede communicatie tussen alle gezinsleden die in het bedrijf op de juiste plek zitten en vanuit hun potentieel meerwaarde leveren. Zo kan een bedrijf ook na overname voortgezet worden vanuit de passie waarmee het is opgericht, met behoud van goede onderlinge relaties.

Waarom het familiebedrijf?

Als geen ander weet ik wat de gevolgen zijn van een overname die onsuccesvol is verlopen en er voor heeft gezorgd dat een familie volledig uit elkaar is gevallen.

Mijn vader komt uit een ondernemersgezin en hij was opvolger van het familiebedrijf, van de doe-het-zelf-zaak van zijn vader samen met drie broers en twee zussen. Zijn ouders zijn plotseling uit het bedrijf vertrokken en namen het overgrote deel van de inboedel mee. In het huis boven de winkel stond nog slechts 1 stoel.

De broers en zussen hebben het bedrijf voortgezet. Na verloop van tijd verdween er geld en bleek dat één broer had gefraudeerd en er met het geld vandoor was. Een faillissement volgde snel en mijn vader stond op straat.

Praters waren het geen van allen en er is nooit iets uitgesproken en besproken.

Tot op de dag van vandaag maak ik mee dat het contact in het gezin van mijn vader verstoord is. Broers en zussen gaan met elkaar om voor de lieve vrede. Maar het broeit en daardoor slaat de vlam in de pan en zien ze elkaar maanden niet.

Tijdens de overname was er geen aandacht voor een goede succesvolle en harmonieuze overdracht. Iedereen was met zichzelf bezig. Aandacht voor de familie dynamiek was er niet. Daardoor is het gaan etteren.

Familiebedrijf = familie dynamiek

Volgens mijn vader gaan familie en zaken niet samen en dien je beide gescheiden te houden.

Ik geloof dat zaken en familie wel samen gaan, mits er duidelijke communicatie is tussen broers en zussen, tussen zoon en ouder, tussen dochter en ouder.

In situaties zoals bij mijn vader breek ik de communicatie open, zodat bedrijfsovername een succes is. En dat er borging en continuïteit voor de toekomst is gecreëerd.

Het gaat niet alleen om de communicatie. Het gaat ook om het inzichtelijk krijgen van de familie dynamiek, deze dynamiek is de basis voor de communicatie. Met heldere vragen leg ik de aanwezige spanning op tafel om tot een gesprek te komen.

Het doel?

De samenwerking in goede harmonie doorlopen, zodat het een succes is voor het bedrijf en de familie. Het is ten slotte je familie.